top of page

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is grondwater dat door een capillaire werking in de bouwmaterialen omhoog trekt in de muren. Je kan het vergelijken met een klontje suiker dat je in de koffie sopt; Je ziet dat de koffie zich geleidelijk aan omhoog werkt in het klontje suiker.

Om dit tegen te gaan word er in nieuwbouwwoningen gewerkt met een waterkering. Deze zorgt ervoor dat het water zich niet omhoog kan werken in de muren. Maar bij oudere woningen zien we vaak dat de waterkering ontbreekt, of dat deze volledig versleten is, waardoor het zijn nut heeft verloren

Typische kenmerken van opstijgend vocht zijn

         ◦ Donkere vlekken

         ◦ Verf, behangpapier en plinten die los komen

         ◦ Zoutafzetting ( saltpeter in de volksmond)

         ◦ Schimmels

         ◦ Muffe geur

Hoe wordt opstijgend vocht veroorzaakt?

 

Zoals eerder aangehaald is het ontbreken van een waterkering of een gebrekkige waterkering de oorzaak van opstijgend vocht.

Belangrijk is wel dat je er niet zomaar vanuit gaat dat er sprake is van opstijgend vocht. Bij een vochtprobleem is het belangrijk om effectief op zoek te gaan naar de oorzaak, het probleem. En de oorzaak dan ook aan te pakken.

 

Opstijgend vocht situeert zich altijd op het gelijkvloers ter hoogte van het grondniveau en zal zich nooit hoger dan 1 meter manifesteren.  Doordat onbeschermd metselwerk in aanraking komt met de grond zal deze vocht, zoals regen en grondwater, beginnen opnemen. De capillaire werking zorgt dat het metselwerk het water opzuigt, met vochtige muren tot gevolg.

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Natuurlijk oogt het niet mooi, maar er zijn nog tal van andere nadelen aan opstijgend vocht;

 

 Het houtwerk, zoals deuren, plinten en parket, dat in aanraking komt met de        natte muren zal na verloop van tijd opzwellen en worden aangetast met                huiszwam

​ Natte muren zijn een waar paradijs voor schimmels en zwammen en                      veroorzaken een duffe geur.

◦ De schimmels verspreiden zich via de lucht, wat nadelig is voor de gezondheid

◦ Vocht dat uit de grond wordt opgezogen bevat ook hygroscopische zouten.          Deze zouten kunnen, na het opdrogen of een behandeling, zich                            manifesteren. In de volksmond beter bekent als saltpeter, zorgen deze                zouten dan ook voor een erg typisch schadebeeld, zijnde vele fijn, witte              haartjes. Deze zouten houden echter vocht vast, en zullen het pleisterwerk,        behang of verf aantasten. 

Hoe kan opstijgend vocht opgelost worden?

 De oplossing voor opstijgend vocht is het aanbrengen van een waterkering op de juiste hoogte.  Hiervoor bestaan er 2 mogelijkheden:

 

➣ Onderkapping van de muur

       Bij deze werkwijze wordt stuk voor stuk een deel van de muur weggebroken en een                           waterkering aangebracht. Dit is een erg ingrijpende klus en niet voor alle muren toepasselijk.

 

➣ Injecteren 

       Op de juiste hoogte worden boorgaten opgevuld met een vloeistof of gel die een definitieve           waterkering tot stand brengen. Daarnaast is er ook de noodzakelijk behandeling om de                     uitbloei van hygroschpische zouten tegen te gaan. Dit doen we door een noppenfolie tegen             de behandelde muren te plaatsen.

 

Zoals aangehaald is het bij élk vochtprobleem belangrijk om de juiste oorzaak te achterhalen. Daarom dat we graag bij u ter plaatse komen voor een professionele analyse, en bij de vaststelling van opstijgend  vocht maken we graag, geheel gratis en vrijblijvend, een offerte op maat.

Onze oplossingen
bottom of page